“АЕС Рівнеобленерго” працює за новими стандартами

Усвідомлюючи назвичайну важливість своєї діяльності для економіки і соціальної сфери, колектив енергетиків постійно дбає про підвищення рівня забезпеченості електропостачання.

 

 Як розповів голова правління ПАТ “АЕС Рівнеобленерго” Вадим Кухтій, в цьому плані нинішній рік знаковий, адже товариство пройшло сертифікацію за високими міжнародними стандартами.

-   Ми отримали підтвердження, що інтегрована система управління, впроваджена в товаристві у березні цього року, повністю відповідає  вимогам Міжнародної організації зі стандартизації ІSО, - сказав Вадим Юрійович. -  Ці вимоги стосуються трьох аспектів діяльності: ІСО 9000 – якості обслуговування споживачів, ІСО 14000 – охорони праці та  ІСО 18 000 – охорони навколишнього середовища. Наша система забезпечує надання гарантованих послуг з передачі електричної енергії місцевими мережами за регульованими тарифами у відповідності  до діючих норм та законодавства в галузі охорони довкілля, безпеки праці, охорони здоров’я людей тощо. Авторитетні фахівці з Німеччини, які у листопаді здійснювати сертифікаційний аудит, засвідчили високий рівень виробничої культури в нашій компанії. Хочу наголосити, що за цим найголовнішим досягненням року стоїть колосальна професійна праця колективу “АЕС Рівнеобленерго”, що особливо напружено тривала протягом минулого року. Крім нашого, жодне “Обленерго” в Україні не має відразу трьох таких сертифікатів. І я вдячний колегам за прагнення вдосконалювати роботу, оскільки інтегрована система забезпечує узгодженість дій усередині організації, тим самим дає додаткову гарантію якості послуг з електропостачання усіх без винятку споживачів.

 Ще одним важливим досягненням ПАТ „АЕС Рівнеобленерго” стало зростання інвестицій у створення нових та реконструкцію існуючих мереж, заміну електрообладнання: їх загальна сума склала понад 40 мільйонів гривень, що значно перевищує минулорічний показник. Виконано і великий обсяг робіт із ремонту повітряних та підземних ліній електропостачання, підстанцій. Товариство обслуговує 27 тисяч кілометрів ЛЕП, і щороку потрібно збільшувати інвестування, аби оновлювати майже тисячу кілометрів цих ліній.  Відтак вдалося зменшити кількість аварійних відключень струму, а системна робота в цьому  напрямі продовжується. 

Нинішнього року енергоспостачальна компанія змінила статус, перетворившись із закритого акціонерного товариства у публічне, а також повернула собі стару назву -  “Рівнеобленерго”. Зроблені нові кроки до взаємопорозуміння зі споживачами щодо підвищення якості обслуговування. Регулярно проводяться їх опитування, вивчається рівень задоволеності послугами. З цією метою діє дзвінковий центр, у якому цьогоріч збільшили кількість робочих місць, оновили  програмне забезпечення комп’ютерної техніки. Щомісяця працівники центру приймають до 40 тисяч дзвінків-звернень громадян. Хоча цьогоріч  підвищувались тарифи на електроенергію, але рівень задоволеності споживачів істотно не впав. Голова правління “АЕС Рівнеобленерго” зазначив, що сьогодні розмір плати за елекроенергію встановлює Національна Комісія Регулювання Енергетики України (НКРЕ), тобто держава. І важливо збалансувати реальну ціну, яку можуть платити споживачі, з інвестиціями в технічний стан електромереж. Щороку споживання енергії зростає, а збудовані в радянські часи мережі потребують оновлення та розширення.

-  Нинішній рік для нашої компанії був досить успішним, - констатує Вадим Кухтій. – Незважаючи на те, що перебої в постачанні з об’єктивних причин трапляються, ми в цілому стабільно забезпечуємо споживачів  якісною електроенергією. Стовідсотково розрахувалися з Енергоринком України, виконуємо свої зобов’язання перед бюджетом і власними працівниками. Цьогоріч команда наших високовольтників успішно виступили на міжнародних змаганнях енергетиків СНД із фахової майстерності у Пемзі (Росія), ввійшовши у п’ятірку кращих. Із нагоди професійного свята чимало моїх колег відзначали за сумлінну працю, а  диспетчера Олесандра Артищука представили до присвоєння високого звання “Заслужений енергетик України”. Щиросердечно вітаю усіх трудівників ПАТ “АЕС Рівнеобленерго”, а особливо ветеранів нашої галузі з Днем енергетика, бажаю нових успіхів у роботі, житті, міцного здоров’я, щедрого достатку та родинного щастя!

Будні енергетиків, або Що трапилось 19 грудня?

 Минулого понеділка об 11год. у Рівному раптово залишились без електроосвітлення понад 2,5 тисячі жителів, поліклініка № 2 на вул.Чорновола, дитяча лікарня на цій же вулиці, будівлі “Рівнеоблводоканалу”. Чому це трапилось, – розповідає  начальник диспетчерської служби ПАТ “АЕС Рівнеобленерго” Ігор Слинько.

- Такий “подарунок” рівнянам зробила у цей день бригада однієї з будівельних фірм обласного центру, проводячи на вулиці Котляревського несанкціоновані земляні роботи, під час яких пошкодила кабельну лінію  напругою 10 кВ.

Своїми діями ці будівельники обезструмили одиннадцять вулиць міста, а саме Степана Бандери, 16 Липня, 24 Серпня, Шкільну, Драгоманова, Крушельницької, Княгині Ольги, Лермонтова, три - у Басовому Куті.  Поки дві бригади енергетиків ремонтували пошкоджений кабель, ще три  бригади терміново забезпечували струмом споживачів від інших підстанцій. І хоча через півтори години електропостачання відновили, але ліквідація наслідків аварії в мережі тривала до 19-ої години.

Користуючись нагодою, в черговий раз звертаюсь до громадян із застереженням: не виконуйте земляні роботи без погодження з “АЕС  Рівнеобленерго” чи його філій у районах. Адже це може призвести не тільки до відключення електрики в тисячах осель, лікарнях тощо, а й несе смертельну небезпеку ураження струмом. Будь-які роботи в охоронній зоні електромереж обов’язково мають бути погоджені з ПАТ “АЕС Рівнеобленерго”.

  • Анатолій Кардаш