28 порушень правил рибальства зафіксовано на Рівненщині

У період з 28 січня по 3 лютого 2021 року державні інспектори Рівненського рибоохоронного патруля зафіксували 28 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, було складено 26 протоколів – за ч. 3 ст. 85 КУпАП та два протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП.

«Загалом, у порушників конфісковано одне заборонене знаряддя лову. Накладено штрафів на суму 1 547 грн. Крім цього, дві адміністративних справи передано до суду для притягнення винних осіб до відповідальності.» - повідомили в Управлінні Держрибагентства у Рівненській області.

Для прикладу, 28 січня 2021 року до Рівненського рибоохоронного патруля надійшло повідомлення про те, що на р. Стубла, поблизу смт. Клевань Рівненського району здійснюється незаконний вилов риби. Рибпатрульні спільно з патрульною поліцією затримали двох громадян, які здійснювали незаконний вилов водних біоресурсів забороненим знаряддям лову «парашут». Громадяни не встигли завдати шкоди рибному господарству. Оформлено протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали справи готуються до передачі у районний суд для притягнення осіб до відповідальності. Знаряддя лову вилучено до рішення суду.

Згодом під час обстеження водного об’єкта, поблизу с. Хотин Рівненського району зафіксовано рибалку, який ловив рибу, використовуючи жерлиці у кількості 14 штук, чим порушував Правила рибальства. На громадянина складено адмінпротокол за ч. 3 ст. 85 КУпАП та накладено відповідні штрафні санкції.

Першого лютого під час обстеження озера Нобель та озера Сосно зафіксовано рибалок, які ловили рибу, використовуючи жерлиці у кількості 20 штук, чим порушував Правила рибальства. На громадян складено чотири адмінпротоколи за ч. 3 ст. 85 КУпАП та накладено відповідні штрафні санкції.

Того ж дня аналогічні порушення рибальства було викрито на заплаві Хріницькому водосховищі, поблизу с. Боремель Дубенського району. На порушників оформлено протоколи про адмінправопорушення та накладено відповідні штрафні санкції.

З метою попередження порушень у сфері рибоохоронного законодавства працівниками відомства активно ведеться масово-роз’яснювальна робота серед населення області.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись природоохоронного законодавства. У разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 540 53 90.

Довідкова інформація:

Жерлиця - це живцева снасть для лову хижих видів риб, таких як: щука, судак, сом, окунь тощо. Повідомляємо, любительський лов риби в зимовий період дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком, не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’ять на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу. Нагадуємо, що п.4.7 Правил рибальства передбачає, що застосування живої насадки - живця на рибальських снастях дозволяється із числа тих видів риб, які не перелічені в додатку правил.