21 вересня православні віруючі відзначають Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших свят для християн.

Згідно з переказами, батьки Діви Марії були благочестивими людьми, але дітей мати не могли. Дуже страждали від цього, так як в ті часи вважалося, що бездітні сім'ї прокляті. Вони були обмежені в правах і навіть не могли приносити жертви в храмі.

Різдво Пресвятої Богородиці - коротко про подію

Іоаким - батько Діви Марії - після довгих страждань відправився в пустелю і довго молився Богу про дитину. До нього з'явився Ангел і сказав, що прохання його буде виконано - у них з престарілою дружиною народиться дочка. Іоаким передав цю новину дружині, пара зраділа і пообіцяла, що дитина їх буде служити Господу.

Назвали малятко Марією - єврейським ім'ям, яке означає "пані". У віці трьох років принесли її в храм, де вона і виховувалася до свого повноліття.

Різдво Пресвятої Богородиці - як святкують і коли

21 вересня - день, який ознаменувався появою на світ майбутньої Святої, матері Ісуса Христа. Саме з цього дня починається цикл релігійних свят, так як в православ'ї початок року вважається не з 1 січня, а 1 з вересня. Вперше відзначати свято почали в V столітті. У X столітті з'явилися ікони, присвячені Пресвятій Богородиці.

Свято має й інші назви: "Друга Пречиста", "Осеніни", "Оспожинки".

Різдво Пресвятої Богородиці - традиції свята

Господині здавна накривали пишні столи на честь свята, пригощали стравами жебраків і нужденних. Жінки, які чекають дитину, здійснювали обряди: виходили на гору, щоб молитися Діві Марії про легкі пологи, а потім спалювали сплетені заздалегідь вінки - прощалися з безтурботною юністю. Також було прийнято вмиватися річковою водою - люди вірили, що вона має цілющу силу.

Селяни 21 вересня проводжали осінь - пекли короваї, жінки виходили на річку і водили хороводи навколо найстаршої за віком дівчини. Вважалося, що такий обряд гарантує хороший урожай в наступному році.

Різдво Пресвятої Богородиці - що не можна робити на свято

Християнська церква стверджує, Пречиста - несуворе свято, тому поститися не обов'язково - можна дозволити собі улюблені частування. Проте, від прибирання в будинку краще відмовитися. Також не рекомендується шити, в'язати і готувати.

Які молитви читають в Різдво Пресвятої Богородиці

У цей день в храмах проводяться богослужіння, люди просять у Діви Марії блага і здоров'я для своїх рідних. Особливо важливим свято є для жінок. Ті, у кого діти є, моляться про їхнє щастя, а бездітні просять у Богородиці якнайшвидшої довгоочікуваної вагітності.

О, Пресвята Владичиці, Христа Спасителя нашого Богообрана Мати, у Бога святими молитвами випрошена, Богу присвячена і Богом кохана! Хто тобі не догоджає або хто не оспіває, твого преславного Різдва. Різдво бо Твоє бисть початком порятунку людей, і ми, седящіі в ТМІ гріхів, зримо тебе, Неприступного світла житло. Сього заради витийствующий язик не може піснословити тебе за надбанням. Паче бо серафим піднеслася єси, Пречиста. Обаче прийми від негідних раб твоїх нинішнє похвалення і не отрини благання нашея. Твоє велич сповідуємо, тобі в розчуленні припадаємо і швидку в заступленні чадолюбівую і благоусердную матір сміливо просимо: умоли Сина Твого і Бога нашого дарувати нам, багато грішним, щире покаяння і благочесне Житіє, та можливими творити вся Богу угодна і душам нашим корисна. Зненавидимо вся зла, зміцнюємо Божественною благодаттю у благому произволении нашому. Ти непостидная надія наша в годину смерті, даруй нам християнську кончину, безбідна хода на страшних поневіряннях повітряних і спадщина вічних і невимовних благ Царства Небесного, так з усіма святими немовчно сповідуємо твоє про нас заступництво і так славимо Єдиного Істинного Бога, у Святій Трійці покланяемаго, Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.