13 грудня - Святого апостола Андрія Першозваного

Святий апостол Андрій Першозваний отримав таке наймення, тому що раніше за всіх апостолів став учнем і послідовником Господа Ісуса Христа. 

Він був родом із незаможної родини у Вифсаїді та займався рибальством. Спочатку Андрій Першозваний був учнем Іоана Хрестителя, тож одразу познайомився зі Спасителем, Який хрестився у Йордані та проповідував у Галілеї, а потім привів до Христа свого брата Петра.

Апостол є першим, хто приніс християнську віру на прадавні українські землі. Апостоли кинули жереб та відповідно до нього помандрували проповідувати Слово Боже до різних країн. Андрій Першозваний навертав до Христа людей, які жили у Причорномор‘ї. Завершуючи свою місію апостол дійшов до Дніпра та пристав біля Київських гір, де, як каже літопис, пророкував, що на них засяє благодать Божа та з’явитися велике місто із багатьма церквами. Його пророцтво справдилося, адже на цих горах пізніше виріс золотоверхий Київ. 

 Святий Андрій пройшов також Малу Азію, Македонію, Візантію та Грецію, проповідуючи Христову віру, і в кожному місті зазнав багато скорботи і страждань. Проте, підкріплений всесильною допомогою Божою, він терпів усі лиха за Христа, залишаючись здоровим і цілим від ран. Закінчився його земний шлях у грецьких Патрах. Тут Андрій Першозваний звершив багато чудес та прославляв Господа нашого Ісуса Христа, за що його самого розіп’яли на хресті. Щоб святий зазнав ще більших мук, хрест збудували із двох перекладин навскіс, у вигляді літери «Х». Відтоді такий хрест називають Андріївським. 

 Попри жорстокі знущання, апостол не припиняв своєї проповіді перед народом, аж поки Господь не прийняв його душу, яка полишила тіло. 

 Його служіння Спасителеві назавжди залишиться взірцем самопожертви та любові, яка перемагає будь-яке зло.