12 липня - Першоверховних апостолів Петра і Павла

Ніколи не пізно відповісти на заклик Божий, відчути Господню любов та зростати духовно. Прикладами цього є першоверховні апостоли Петро і Павло, пам’ять яких ми сьогодні вшановуємо.

Віра та любов до Бога зрештою перемогли у святого Петра тимчасові страх і малодушність. Апостол Павло ж, попри те, що спершу був гонителем християн, пізнавши істинного Господа, відкрив Йому своє серце та радикально змінив власне життя. 

Святий апостол Петро був звичайним рибалкою, але після покликання Христом став Його учеником і ревним послідовником. Завдяки щирій та відданій вірі святий Петро став одним з трьох апостолів, які були свідками Преображення Господнього. Сила його слова несла світло Христового вчення. Так, у день П'ятидесятниці, після Зішестя Святого Духа, проповідь святого апостола Петра навернула до Христа 3000 людей. 

Святий Павло не був апостолом з 12-тьох, а став послідовником Ісуса Христа вже після Воскресіння Спасителя. Його життя змінилося, коли на шляху в Дамаск Господь явився йому та промовив: «Я – Iсус, Якого ти гониш. Але встань i стань на ноги твої; бо для того Я i з’явився тобі, щоб зробити тебе служителем i свiдком того, що ти бачив i що Я вiдкриваю тобi» (Діян. 26: 15 – 16). Після цього апостол Павло щиро увірував, почав проповідувати слово Христової істини, засновував церкви та прийняв мученицьку смерть за свою віру в Спасителя. 

Тож, вшановуючи сьогодні святих апостолів Петра і Павла, пам’ятаймо, що кожна людинана схильна робити помилки чи піддаватися тимчасовим страхам і сумнівам. Однак лише ввіривши своє життя Господу та отримавши Його благодатну допомогу ми зможемо подолати усі спокуси і пройти тернистою дорогою на шляху до спасіння.

Рівненська єпархія Православної Церкви України