«Вісті Рівненщини» газета обласної ради
20 Вересня 2018 року

Поїхали на заробітки, а привезли ремесло

Тридцятирічний млинівчанин Роман Федін, як і десятки тисяч наших співвітчизників, два роки тому поїхав на заробітки в Італію доглядати за немічними людьми. У містечку П’єдемонте Матезе на півдні Італії, що за 100 кілометрів від Неаполя, вже кілька років поспіль доглядала літніх італійців його мама, яка й покликала сина і невістку до себе.

Хтозна, як би склалася подальша доля молодого чоловіка та його дружини і чи захотіли б вони взагалі повернутися в Україну, а тим більше почати тут власну справу, якби одного разу власник сімейної сироварні не покликав Романа допомогти зварити сир.

Тридцятирічний млинівчанин Роман Федін, як і десятки тисяч наших співвітчизників,  два роки тому поїхав на заробітки в Італію доглядати за немічними людьми. У містечку П’єдемонте Матезе на півдні Італії, що за 100 кілометрів від Неаполя, вже кілька років поспіль доглядала літніх італійців його мама, яка й покликала сина і невістку до себе. Хтозна, як би склалася  подальша доля молодого чоловіка та його дружини і чи захотіли  б вони взагалі  повернутися в Україну, а тим більше почати тут власну справу, якби одного разу власник сімейної сироварні не покликав Романа допомогти зварити сир.

Молодий чоловік так захопився цією справою, що не міг дочекатися того моменту, коли повернеться в Україну і самостійно зварить італійський сир на українській землі. Але часу в Італії не марнував, ретельно придивлявся до процесу сироваріння, вивідував усі секрети і тонкощі під час роботи на сироварні. Рік тому Роман таки повернувся в Україну і  зварив свій перший сир на Батьківщині. Знайомі, родичі, друзі Романовим сиром зі смаком сонячної Італії були вражені і відтоді стали його постійними споживачами і дегустаторами.
Нині Роман разом із дружиною Марією варять аж 6 сортів сирів трьох видів: сухі, м’які, напівтверді. Щодня вони переробляють 100 літрів молока, яке закуповують у місцевого населення у селі Вершичин, за літр молока платять на одну  гривню дорожче, ніж інші заготівельники, і проблем із сировиною немає. Процес варіння  делікатесів проходить у домашніх умовах. Але сири Романа і Марії Федіних уже настільки полюбили млинівчани, що їхня продукція миттєво розходиться, так би мовити,  просто з-під пресу. Завдяки молодому подружжю млинівчани чи не вперше спробували такі сири, як скомороца, качота, скварцо-каване.
– Хотілося б розширити свою діяльність. Але для цього треба приміщення хоча б квадратів на 20 із підведеними туди комунікаціями. В Україні багато говорять про те, що влада сприяє розвитку бізнесу, ми сподіваємося, що так воно і є, і вже найближчим часом матимемо реальну можливість пересвідчитися в цьому на практиці, – каже подружжя Федіних.
Роман розповідає, що в майбутньому молоко хотів би закуповувати в одного постачальника. Знає, що в Добрятині Млинівського району відкрили сімейну ферму. Варіант кооперації був би чудовим, тим більше, якщо молоко там заготовляють безконтактним способом. Але, знову ж таки, ціна на сировину може бути вищою, а це призведе до здорожчання готової продукції, а наші люди не настільки багаті, щоб купувати дорогі сири. Втім і Роман, і Марія впевнені, що все в них вийде, для того, власне,  вони й повернулися в Україну.
Василь Бурченя

Версія для друку
25
від 22.06.2018р.
  0
Коментарий
CAPTCHA Image
Архів номерів

© 2010 Газета обласної ради «Вісті Рівненщини»

Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується в судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту можливе лише з дозволу редакції.

Дизайн студія «VIVA»